top of page

AO locītavu blokāde – interesanta locītava, kas „diriģē“ visu mugurkaulu!

Atlanto- ocipitālā locītavas blokāde ir viena no nepatīkamākajām blokādēm ar plašu sūdzību gammu, piemēram, izstarotās sāpes acu un sejas apvidū, „troksnis” ausīs, sāpes plecu un jostas-krustu daļā, vestibulārie traucējumi. Ļoti tipiska AO blokādes izpausme ir unilateriālas jeb vienpusējas galvassāpes, kas ir līdzīgas migrēnai t.i., sāpes aiz acs un/vai pakausī.

Kuri muskuļi AO blokādes gadījumā kļūst hipertoniski un tajos veidojas trigerpunkti? Īsie kakla ekstenzori un sternocleidomasteideus (SCM) augšējā daļa! Tieši trigerpunkti ir atbildīgi par izstarotajām sāpēm: TrP īsajos kakla ekstenzoros izstaro sāpes ap ausīm un aiz acs; TrP sternocleidomasteideus izstaro uz pieres un pakauša daļu, ap acīm. Kāda ir AO blokādes biomehāniskā saistība ar iepriekš minētajiem muskuļiem? AO blokāde izraisa spriegumu īsajos kakla ekstenzorus, jo anatomiski piestiprinās pie pirmā (atlas) un otrā(axis) kakla skriemeļa, savukārt SCM pie deniņu kaula. Šo abu muskuļu sapringums virza galvu protrakcijā, ekstenzijā un rotētu uz vienu vai otru pusi (atkarīgs no tā, kurs SCM ir saīsināts vairāk). Tas nozīmē, ka lai terapija būtu veiksmīga, būtu nepieciešama AO mobilizācija, inhibēšana hipertoniskajiem muskuļiem un beigās stiprinoši vingrojumi kakla dziļajiem fleksoriem, kā arī vingrojumi korsetes dziļajiem muskuļiem (deep core.)

Interesanti, ka nepareizs galvas un kakla stāvoklis noved arī pie saspringtiem acu muskuļiem. Kā? Ja galva atrodas protrakcijā, ekstenzijā un ir rotētu uz vienu, acis vairs neatrodas neitrālā, horizontālā pozīcijā. Bet smadzenēm ir viena lieliska īpašība- lai nodrošinātu pēc iespējas labāku redzes laiku, tās vienmēr „sūta“ signālus acīm, lai tās „atgrieztos „ neitrālajā, horizontālajā pozīcijā. To veic tieši acu muskuļi, kas noved pie hipertonusa!

Lūk, tas ir vēl viens piemērs, kā viss mūsu ķermeņī ir saistīts!









Avoti:

K. Lewit. Manipulative Therapy: Musculoskeletal Medicine, 2009.


Oliveira-CampelO, Natalia M.; Rubens-Rebelatto, José; MartÍn-Vallejo, Francisco J.; Alburquerque-SendÍn, Francisco; Fernádez-de-las-Peñas, César (2010). The Immediate Effects of Atlanto-occipital Joint Manipulation and Suboccipital Muscle Inhibition Technique on Active Mouth Opening and Pressure Pain Sensitivity Over Latent Myofascial Trigger Points in the Masticatory Muscles. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 40(5), 310–317. doi:10.2519/jospt.2010.3257

bottom of page